Historia

Granzow – 90 år av tryckluftshistoria

Tidiga åren

När Ernst Granzow för första gången slår upp portarna till Københavns Trykluft Selskab (KTS) en solig morgon 1935 ringlar kullerstensgator utanför. Hästar drar sina fullastade vagnar över de skumpiga stenarna, och herrar bärandes sina matlådor går raskt förbi Ernst på väg till sina arbeten i någon av de många industrier som etablerat sig i Köpenhamn.

Ernst Granzow visste vad dessa industrier behövde för att vara effektiva – tryckluft.
Mycket tryckluft!

Med sin blanka Rolls Royce åker han ut till fabrikörerna för att sälja, serva och stå till tjänst. Med åren går också sonen Peter i fars fotspår för att läras upp med målet att en dag ta över firman


Sverige

Peter tar så småningom över, och ganska snart känner han att Köpenhamn har blivit för litet och det är dags att expandera.
Peter tar färjan från Helsingör till Sverige och grundar i mars 1968 ett dotterbolag i Nässjö, mitt på det småländska höglandet! Strategiskt placerat mellan Stockholm och Köpenhamn.

I Nässjö inriktar sig Peter mer på tryckluftstillbehör, men agenturen för en tysktillverkad vakuumpump får bolaget att rulla på allvar. Mängder av vakuumpumpar säljs för tillverkning av blodanalysutrustning till en jättekund i Uppsala och succén är ett faktum.

Bolaget i Nässjö går så bra att 20 år efter starten i Sverige är det dags att expandera ännu mer. Peter köper anrika Bahco Kraftverktyg/Greiff Tryckluft i Enköping och framgångssagan ser inte ut att ha några gränser.


Kraschen och vändningen

Men i början på 90-talet vänder det. Kraschen kommer och krisen med den.

Kunden i Uppsala som Granzow i Nässjö sålt sina vakuumpumpar till i över 20 år väljer att avsluta sin tillverkning. Hälften av omsättningen, och nära 100 procent av vinsten, försvinner över en natt och Nässjöfilialen går i graven.

Men att förvärva Bahcos tryckluftsdel i Enköping visar sig vara ett lyckokast för där blomstrar affärerna ändå, och Granzow kan ånga på trots tuffa tider i Nässjö. Krisen vänder och Granzow AB fortsätter med vind i seglen.

Peter köper en tomt strategiskt placerad i Enköping och bygger en fastighet med en lagerlokal stor nog att kunna husera företaget under lång tid. Ett antal ombyggnationer senare är Granzow AB kvar på samma adress till dagens datum.

Idag är det tredje generationen Granzow som står vid rodret, och kan stoltsera med att vara topp tre av de största aktörerna på den svenska marknaden. Även filialer i Norge och USA har sett dagens ljus.


Tryckluften – lungorna i företaget

Granzow har i över 50 år gett sina kunder i Sverige rätt tryck, rätt service, rätt luftkvalité och rätt kapacitet, och kommer fortsätta göra det under lång tid framöver.
Tryckluften ska vara lika självklar som att andas – som lungorna i företaget.