Fördelar med att producera din egen kvävgas

Är du i behov av kvävgas (nitrogen) i ditt arbete?
Jobbar du i till exempel livsmedelsindustrin, läkemedelsindustrin eller skär du i plåt med en laserskärare där syre är en akilleshäl för din produkt?
Du kanske rentav köper kvävgas på flaska idag för att uppfylla dina behov?

När du producerar egen kvävgas så får du den volym du behöver, med den renhet som lagstiftningen och din produktion kräver. Dessutom står du aldrig utan kvävgas då våra kvävgasgeneratorer producerar så mycket du behöver, och du blir helt oberoende av gasbolagens leveranser.

Syre – många tillverkares huvudvärk

Kvävgas har många användningsområden där syre ställer till problem i produktionen. Till exempel gör syre att livsmedel åldras snabbare i sin förpackning, och vid laserskärning gör det att snitten blir fula och missfärgade. Med kvävgas i livsmedelsförpackningen kan bäst före-datumet vara betydligt längre fram, och snittet vid laserskäraren blir rent och snyggt och ingen bearbetning behövs.

En lönsam investering

”Jag fick idén för några år sedan när jag jobbade på ett större bryggeri. Vi räknar med att spara in 2/3 av konsumtionen av gas vid en trycktransfer. Kvävgasen har dessutom fördelen att den inte påverkar ölen och den behöver inte heller värmas innan vi använder den. Jag kan varmt rekommendera en kvävgasanläggning från Granzow AB.”

– Magnus Tedenmyr, Senior Consultant
Coppersmith´s Brewery, Västerås

Många tror att det är väldigt kostsamt att producera egen kvävgas. Men jämför du med att köpa på flaska så går det att räkna hem ekonomiskt ganska snabbt, där du kan förvänta dig en återbetalning inom 6 till 24 månader om du köper en kvävgasanläggning från Granzow.

Historiskt sett är kvävgas en betydande del av kostnaden i produktionen, men idag finns ett nytt tankesätt kring kvävgas där man ser det som en källa till ökad produktivitet, hållbarhet och framför allt lönsamhet.

Hur fungerar en kvävgasgenerator?

Våra kvävgasgeneratorer ”separerar” bort syret från luften så det endast finns kvar ner till 5 ppm restsyre. Du kan alltså få så ren kvävgas som du behöver – upp till 99,999 % ren.

Det finns 2 olika tekniker att använda sig av för olika ändamål, membrangenerator och ”Pressure Swing Adsorption”. Den sistnämnda ger den renaste kvävgasen där kol fångar upp syret och avlägsnar det från luften, och membrangeneratorn separerar syret med diffusion.

Producera egen kvävgas idag

Att producera egen kvävgas är enkelt, kostnadseffektivt, miljövänligt och säkert. Tecknar du dessutom ett serviceavtal med oss ser vi till att din kvävgasanläggning är i toppskick och alltid levererar det du förväntar dig.

Kontakta Mikael som är vår expert på området så berättar han allt du behöver veta, och hjälper dig att ta fram en kvävgasanläggning som är optimerad för just din verksamhet.

Mikael Lundin
010-155 74 92
mikael.lundin@granzow.se